I Web Plaza
Image default
Dienstverlening

Kenmerken van een goede stoomketel

Lage aanschafprijs

Bij de aanschaf van een stoomketel vergeten mensen vaak dat er verschillende prijzen zijn. Het is een product waarbij mensen minder op de prijs letten, terwijl dit wel relevant is. Door goed te zoeken zijn er relatief goedkope exemplaren te vinden. Het is belangrijk om bij de aankoop van een stoomketel dus goed producten af te wegen. Het is immers een flinke investering.

Lage exploitatiekosten

Het is handel om een stoomketel aan te schaffen met lage exploitatiekosten. Dit houdt onder meer in dat er geen keuringsplicht is verbonden met de stoomketel. Dit bespaard uiteraard veel kosten. Ook vanwege deze reden is het belangrijk om goed te overwegen welk product het meest geschikt is. Verder is het raadzaam om te checken of er daadwerkelijk geen keuringsplicht hoeft plaats te vinden. Als het namelijk wel moet, maar dit niet gebeurt, wordt de wet overtreden.

Stoomketels met lage druk

Er bestaan stoomketels met lage druk en stoomketels met hoge druk. Het is belangrijk om te kijken welk type stoomketel de beste keuze is. Stoomketels met een lage druk zijn goedkoper. Ze hebben een laag energieverbruik. Ze hebben daarnaast een hoge stoomkwaliteit door een grote stoomruimte en groot verdampingsoppervlak. Verder hebben stoomketels met een lage druk een lagere uitstoot van stikstofoxide door een lage vuurhaardbelasting en watergekoeld voorfront. Een goede warmteoverdracht is ook een belangrijk kenmerk. Een nadeel van dit type stoomketels is dat ze een relatief korte levensduur hebben.

Stoomketels met een hoge druk

De stoomketels met een hoge druk zijn duurder dan het type met een lage druk. Dit betekent echter niet meteen dat het een slechtere optie is. De stoomketels met een hoge druk hebben namelijk veel voordelen. Ten eerste hebben deze stoomketels lage stookkosten. Evenals het andere type stoomketels hebben ze dus een laag energieverbruik. De hebben niet voor niets een energiebesparing van 5% tot 15%. Het belangrijkste voordeel van de stoomketels met een hoge druk is de lange levensduur van het product. De stoomketels met een hoge druk gaan aanzienlijk langer meer dan die met een lage druk. Als de koper kiest voor dit type stoomketel, is het de hoge prijs dus in veel gevallen wel waard.