I Web Plaza
Image default
Eten en drinken

6 Gemakkelijke Stappen om Pootaardappelen te Bewaren

Als je dit jaar begint met het bewaren van jouw eigen zaden, wil je misschien aardappelen eens uitproberen! Het neemt misschien wat opslagruimte in, maar ze zijn erg gemakkelijk te bewaren. Het bewaren van pootaardappelen kan jou ook veel geld besparen voor jouw tuin van komend jaar. Zeker als je normaal afhankelijk bent van aardappelen uit de supermarkt.

Wat betreft ziektes?

Veel mensen bewaren geen pootaardappelen omdat ze bang zijn voor ziektes. Commerciële producers zijn vaak compleet afhankelijk van USDA gecertificeerde pootaardappelen. Echter, op persoonlijke schaal kan je gemakkelijk het risico op ziektes verminderen. Draai altijd jouw aardappelen en andere leden van de ‘nightshade’ familie om (denk aan: paprika’s, aubergines, tomaten en aardappelen). Gebruik aardappelen waarbij je altijd goed onkruid hebt gewied en genoeg compost bij hebt gedaan. Het zijn ook goede aardappelen als je ze hebt laten groeien in rijke, goed water doorlatende grond.

Het selecteren van Pootaardappelen

Terwijl je aardappelen die je wilt eten vaak vroeg in het seizoen oogst, wacht je voor pootaardappelen totdat de plant dood gaat. Hierdoor gaan de aardappels in kiemrust. Hierdoor kan je ze langer bewaren. Wees er wel zeker van dat je ze oogst vòòr harde vriestemperaturen. Je kunt ook pootaardappelen kopen, hierdoor ben je verzekerd van juiste aardappelen.

Wanneer je individuele aardappelen aan het selecteren bent om op te slaan, focus je op het selecteren van gezonde aardappelen die geen enkele blauwe plekken, andere plekjes of tekenen van ziektes hebben. Wees ervan bewust dat sommige soorten beter zijn om te bewaren dan anderen, als je al eerder wat moeilijkheden hebt ervaren, switch dan naar een andere soort.

Drogen

Aardappelen zijn wintergroentes die beter bewaard blijven als ze zijn gedroogd. Neem jouw vers geoogste aardappelen en veeg daar voorzichtig losse aarde van af. Was ze niet! Leg ze op een krant op een donkere, koude en goed geventileerde plek voor 10 tot 14 dagen.

Nadat jouw aardappelen gedroogd zijn, hebben ze een dikker vel en minder vocht. Nu zijn ze klaar om op te slaan!

De juiste opslag

Idealiter bewaar je jouw aardappelen ergens waar het donker is en de temperatuur tussen de 2 en 5 graden blijft. Warmere temperaturen en veel schommeling zorgt ervoor dat de aardappel uit kiemrust komt en te vroeg gaan spruiten.

Voordat je jouw aardappelen opslaat, check je ze nog een keer en haal je aardappelen met een beschadiging er tussenuit. Veeg voorzichtig viezigheid er af die je nog tegenkomt. Leg jouw aardappelen in goed ventileerbare containers. Denk aan kartonnen dozen met daarin geprikte gaten. Bedek deze dozen met karton of kranten om licht te weren. Bewaar aardappelen niet met uien of fruit, deze geven ethyleengas af en zorgen ervoor dat de aardappels gaan spruiten.

Controleer jouw aardappelen

Elke paar weken is het goed om jouw aardappelen te controleren. Haal elke aardappel eruit die begint te rotten of schimmelen zodat het niet naar anderen overspringt.

Maak klaar om te planten

In de lente kan je elke aardappel gaan planten die is gespruit. Het is oké als ze een beetje rimpelig zijn, maar gebruik geen aardappel die rot heeft of beschimmeld is. Om te planten snij je de aardappelen in stukken, maak de stukken niet kleiner dan een ei. Elk stuk hoort niet minder dan twee ‘ogen’ te hebben.

Succes!