I Web Plaza
Image default
Bedrijven

De invloed van collectieve intelligentie op de werkvloer

Wat is collectieve intelligentie?

Heel wat managers van belangrijke bedrijven stimuleren collectieve intelligentie, ook wel CI genoemd. Deze term verwijst naar het vermogen van een groep om al hun kennis, intelligentie en vaardigheden te combineren om een gezamenlijk doel te bereiken. Dankzij CI kan een bedrijf innovatiever uit de hoek komen. Door alle kennis samen te leggen, kan de groep unieke oplossingen voor nieuwe problemen bedenken. CI betekent eigenlijk dat een groep altijd slimmer of efficiënter is dan een bepaald individu. Voor bedrijven die deze methode op de eerste plaats stellen, is een goede samenwerking dan ook van essentieel belang.

Hoe kan je CI stimuleren?

Er zijn diverse manieren om CI te stimuleren. Eerst en vooral is het belangrijk laat je de hiërarchie best achterwege. Dit betekent niet dat er geen manager en/of groepsleider aangeduid moet worden, maar juist dat deze personen dicht bij hun team staan. Op deze manier kunnen ze de sterke punten van elke medewerker correct beoordelen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de groep als een team werkt. Als iedereen elkaar aanvult, kan elke medewerker zijn steentje aan het project bijdragen. Tegenwoordig bestaan er ook diverse tools om CI te ontwikkelen, zoals workshops, debatten of digitale oplossingen.

Wat zijn de voordelen van CI?

Een bedrijf stuurt natuurlijk niet voor niets op CI aan. Deze methode brengt namelijk heel wat voordelen met zich mee. Eerst en vooral kan je door efficiënt groepswerk innovatieve oplossingen op de markt brengen. Door de verschillende capaciteiten van de werknemers naast elkaar te leggen, kan het team creatiever uit de hoek komen en biedt het unieke alternatieven aan. Verder is CI ook belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling en de motivatie. Omdat elke medewerker zijn vaardigheden naar voren kan brengen, zal hij of zij zich beter op de werkvloer voelen. Het welzijn op het werk gaat er zo enorm op vooruit en dit zal je ook meteen aan de productiviteit merken.

Technologie en CI

CI werd vroeger door conferenties en workshops gestimuleerd. Tegenwoordig bestaan er echter diverse technologische oplossingen die CI naar een heel nieuw niveau brengen. Technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit en de mogelijkheden zijn enorm. Gegevens worden ontzettend snel gemonitord en verwerkt. Dit vertaalt zich in indrukwekkend resultaten die jouw zakelijk succes en het welzijn op de werkvloer op een zeer positieve manier beïnvloeden.

Gespecialiseerde software

Om het meeste uit CI te halen, heb je gespecialiseerde software nodig. Het programma van Deepler is hier een uitstekend voorbeeld van. Deze software verzamelt alle meningen en vaardigheden van de werknemers en analyseert deze grondig. Op deze manier krijg je verbeterde inzichten en een uniek beeld van de capaciteiten van je personeel. Het programma biedt je vervolgens ook gepersonaliseerde verbetertrajecten aan, zodat je je onderneming op een zeer doelgerichte manier kan transformeren. Je kan de vooruitgang trouwens ook voortdurend opvolgen. Aan de hand van visualisaties geeft de software aan op welk gebied je bedrijf vooruitgang boekt en in welke aspecten je nog kan verbeteren.

Hoe werken CI en AI samen?

CI en AI worden wel eens in een adem genoemd. AI, artificiële intelligentie, maakt echter gebruik van technologie en machines om beslissingen te maken, terwijl CI zich op de collectieve menselijke kennis baseert. Beide concepten kunnen echter best samen gebruikt worden. AI is namelijk een uitstekend hulpmiddel om CI op een correcte en efficiënte manier in te zetten. Aan de hand van automatiseringen en technologische ontwikkelingen worden alle data beter geanalyseerd en is de kans op fouten miniem. Aan de andere kant heeft AI CI nodig om correct te blijven werken. De algoritmes van de diverse programma’s moeten regelmatige gecontroleerd worden, zodat de AI voortdurend geoptimaliseerd wordt.

https://www.deepler.io/nl/