I Web Plaza
Image default
Aanbiedingen

Hoe verwijdert u een teek met een tekentang honden?

Hoe verwijdert u een teek met een tekentang honden?

Als uw hond veel tijd buiten doorbrengt, moet een tekencontrole deel uitmaken van uw dagelijkse routine. In veel gebieden van de Verenigde Staten zijn teken het hele jaar door actief, zelfs na een strenge vorst. Hier leest u hoe u een teek kunt herkennen en wat u moet doen als uw huisdier er één te pakken heeft.

Zoek naar teken

Ga eerst met uw vingers langzaam over het hele lichaam van uw hond. Als u een bult of gezwollen plek voelt, kijk dan of zich daar een teek heeft ingegraven. Beperk je zoektocht niet tot de romp van je hond. Controleer tussen de tenen, rond de poten, de binnenkant van de oren en rond het gezicht, de kin en de nek.

Is het een teek?

Teken kunnen zwart, bruin of bruin zijn en ze hebben acht poten. Ze kunnen ook heel klein zijn; sommige soorten zijn slechts zo groot als de kop van een speld.

Veilig verwijderen

Uitrusting:

  • Handschoenen
  • Schoon pincet / tekentang honden/ tekenverwijderaar
  • Ontsmettingsmiddel of antiseptische crème
  • Isopropyl alcohol

Blijf veilig! Draag altijd handschoenen bij het hanteren van teken om contact met uw huid te voorkomen.

Gebruik van een pincet:

Het gebruik van een pincet is de meest gebruikelijke en effectieve manier om een teek te verwijderen. Maar niet zomaar een tekentang honden werkt. De meeste huishoudelijke pincetten hebben grote, stompe punten. U moet een fijne tekentang honden gebruiken om te voorkomen dat de teek scheurt en mogelijke infecties in de beetzone worden verspreid.

Spreid de vacht van uw hond en pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek heel voorzichtig recht omhoog, in een langzame, regelmatige beweging met de tekentang honden. Dit voorkomt dat de bek van de teek afbreekt en in de huid blijft zitten. Mensen denken vaak dat het de kop van de teek is die zich in de huid vastzet. Maar teken hebben geen kop, in de conventionele zin, dus wat in uw hond wordt gestoken is bekend als “monddelen”. Verwijder een teek nooit met uw vingers – dat is niet alleen ineffectief, maar door het knijpen kan er ook infectieus materiaal worden geïnjecteerd.

Een tekenverwijderaar gebruiken:

  • Druk de remover voorzichtig tegen de huid van je huisdier in de buurt van de teek.
  • Schuif de inkeping van de remover onder de teek en trek hem los.
  • Hondenteekverwijderaars

Schoonmaken en nazorg

Leg de teek in isopropylalcohol en noteer de datum waarop je de teek hebt gevonden. Als uw huisdier symptomen begint te vertonen van een door teken overgebrachte ziekte, kan uw dierenarts de teek willen identificeren of testen. Sommige symptomen zijn artritis of kreupelheid die drie tot vier dagen aanhoudt, onwil om te bewegen, gezwollen gewrichten, koorts, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, verlies van eetlust en neurologische problemen.

Was uw handen, maak de wond van uw huisdier schoon met een antiseptisch middel en maak uw pincet schoon met isopropylalcohol. Houd het gebied waar de teek zat in de gaten om te zien of er een infectie ontstaat. Als de huid geïrriteerd of geïnfecteerd blijft, maak dan een afspraak met uw dierenarts

Voorkom toekomstige beten

Als u of uw huisdieren buiten zijn, moet u regelmatig controleren op teken. Teken verplaatsen zich tussen gastheren, dus het is belangrijk om alle gezinsleden te controleren na buitenactiviteiten in beboste, bebladerde of met gras begroeide gebieden.

Kam uw huisdier regelmatig met een vlooienkam, stofzuig regelmatig en gooi de zakken onmiddellijk na gebruik weg, maai delen van het gazon waar uw hond tijd doorbrengt, was het beddengoed van uw huisdier wekelijks en was uw huisdier met een pesticidevrije shampoo voor huisdieren. Om katten te beschermen tegen vlooien en teken, en andere gevaren buitenshuis, moeten katten altijd binnen worden gehouden. U kunt uw dierenarts ook vragen naar de beste tegen ongedierte preventiemiddelen.

Klik hier voor de beste vlooienmiddel kat!