I Web Plaza
Image default
Zakelijke dienstverlening

Voorkomen is beter dan genezen

Je hebt een leuk evenement georganiseerd. Alles is geregeld. De geluidsinstallatie is gehuurd, je hebt gezorgd voor catering en misschien zelfs leuke performers ingeschakeld. Misschien voldoet deze bovenstaande beschrijving aan jouw evenement, maar misschien ook niet. Het gaat even om het idee. Wat je waarschijnlijk nog mist is de nodige meetapparatuur. Je wil immers geen klachten hebben van de buren in de nabije omgeving of de gemeente die even lastig komt doen. Gelukkig is er genoeg verhuur meetapparatuur beschikbaar zodat jij precies weet tijdens je testronde waar je aan toe bent. Je voorkomt het gezeur, dat is natuurlijk beter dan het moeten oplossen.  

Wat is een geluidsmeter? 

Een geluidsmeter is een meetinstrument dat wordt gebruikt om geluidsniveaus te beoordelen door de geluidsdruk te meten. Een geluidsmeter wordt ook wel geluidsdrukmeter of decibelmeter genoemd en maakt gebruik van een microfoon om geluid op te vangen. Het geluid wordt vervolgens door de geluidsniveaumeter geëvalueerd en de akoestische meetwaarden worden op het display van de geluidsniveaumeter weergegeven. De meest gebruikelijke eenheid voor akoestische meting van geluid is de decibel (dB); sommige geluidsniveaumeters bepalen echter ook het equivalente continue geluidsniveau (Leq) en andere akoestische parameters. Met een draagbare geluidsniveaumeter kunnen professionals op het gebied van veiligheid op de werkplek geluidsniveaus op meerdere locaties meten om er zeker van te zijn dat de omgevingsomstandigheden binnen de aanbevolen blootstellingslimieten vallen zodat er niemand doof wordt.  

Een belangrijk kenmerk waarmee rekening moet worden gehouden bij het zoeken naar een geschikte geluidsniveaumeter is het type of de klasse. Het type of de klasse van een geluidsniveaumeter bepaalt de nauwkeurigheid van het apparaat volgens de richtlijnen die zijn vastgesteld door overheden. De ‘klasse’ is de klasse volgens de IEC 61672 norm. Er zijn twee klassen toegewezen aan geluidsniveaumeters: klasse 1 of klasse 2. Een geluidsmeter klasse 1 is nauwkeuriger dan een klasse 2 geluidsmeter, waardoor dit over het algemeen je beste optie is. Niet alleen voor het gezeur, maar ook voor de veiligheid. Als geluid té hard staat kan dit behoorlijke consequenties voor de gezondheid hebben.