I Web Plaza
Image default
Onderwijs

Zo krijgt kunstonderwijs impact

Wil jij impact maken?

Als je je kunstonderwijs inricht, wil je natuurlijk niet zomaar wat programma-onderdelen bij elkaar rapen. Want laten we eerlijk zijn: als docent wil je een zo groot mogelijke positieve impact hebben op het leven van je leerlingen. Dat geldt dus ook voor de culturele activiteiten die je kiest.

Sluit aan bij interesses die leerlingen al hebben

Culturele en kunstzinnige workshops zijn er in alle vormen en maten en voor alle leeftijden. De kunst is om precies díe activiteiten te kiezen die aansluiten bij de levensfase van jouw leerlingen. En dat is uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk: als docent weet je immers precies wat de kinderen of de jongeren in jouw klas op een bepaald moment nodig hebben. Welke vaardigheden ze nu moeten ontwikkelen en wat de dingen zijn die hen op dit moment intrinsiek boeien. Want als je de interesses die leerlingen al hebben weet te combineren met nieuwe skills, dán maak je de grootste impact.

Kinderen zijn oneindig nieuwsgierig

Het leuke aan werken met jonge kinderen is dat ze oneindig nieuwsgierig zijn. Ze hebben nog maar weinig last van de beperkingen die we onszelf opleggen als we ouder worden. Door deze onbevangenheid te belonen tijdens culturele en kunstzinnige workshops op de basisschool help je kinderen om de bereidheid om nieuwe dingen uit te proberen en om risico’s te nemen op latere leeftijd vast te houden. Een groter cadeau kun je een kind eigenlijk niet geven!

Een stapje verder

Met de oudere leerlingen kun je natuurlijk een stapje verder. Een mooi voorbeeld daarvan is het cultureel zelfportret in het kader van CKV. Tijdens het maken van een cultureel zelfportret reflecteren leerlingen op hun relatie met kunst en cultuur: waar komen ze vandaan, waar staan ze nu en waar willen ze nog naartoe? Een prachtige en creatieve opdracht die leerlingen helpt om zelf de regie over hun ontwikkeling te pakken. Een krachtige voorbereiding op het volwassen leven, waarin het ongekend belangrijk is om je eigen doelen te stellen. Én ervoor te zorgen dat je die haalt natuurlijk!

https://www.kleinkunstig.nl