I Web Plaza
Image default
Gezondheid

Detox kuur door Sapje: de voor- en nadelen

Ten eerste, wat is een sapvasten?

Sapvasten, ook wel bekend als een reiniging of detox, houdt meestal in dat je zelfgemaakte of kant-en-klare sappen drinkt die gemaakt zijn van groenten, kruiden en fruit (en af ​​en toe notenmelk, zoals cashewmelk , die hele gemengde cashewnoten bevat) naast voldoende water, thee, en soms heldere bouillon.

Bekijk hier de beste Detox kuur door Sapje. Bestel hem gelijk. 

Het persen van fruit en groenten verschilt van het mengen omdat het de vloeistof van de producten isoleert van de pulp en het vezelige gedeelte. Daarom zullen fruit- en groentesappen een meer geconcentreerde hoeveelheid vitamines, mineralen en fytochemicaliën bevatten, maar minder vezels in vergelijking met zoiets als een smoothie. Juice vasten kan zo kort zijn als 24 uur of zo lang als 10 dagen.

Wat zijn de voordelen van sapvasten?

Sapvasten heeft veel aangeprezen voordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de slaap, het zuiveren van de huid, het bevorderen van gewichtsverlies, het bevrijden van het lichaam van gifstoffen en het verminderen van het verlangen naar suiker. Maar zijn deze sappen echt de hype waard ? De meeste van deze beweringen zijn ongefundeerd en anekdotisch in plaats van wetenschappelijk gebaseerd, maar er kunnen enkele positieve punten zijn van vasten op korte termijn.  

Slechts één studie tot nu toe heeft de effecten van een sapvasten op de gezondheid onderzocht. In deze studie werd gekeken hoe een driedaags fruit- en groentesap snel de darmflora, het gewichtsverlies en de lichaamssamenstelling van 20 gezonde mensen beïnvloedde . Tijdens de vastenperiode dronken mensen zes flessen sappen van 16 ounce die een mengsel waren van groene bladgroenten, wortels, citrus, cayennepeper en vanille-amandel, in totaal ongeveer 1.310 calorieën per dag. Na het vasten konden mensen hun normale dieet gedurende twee weken hervatten. 

De resultaten toonden aan dat mensen een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verloren tijdens het sapvasten, en dat het gewichtsverlies de volgende twee weken aanhield (mogelijk als gevolg van veranderingen in hun darmmicrobiota). Het gewichtsverlies kan echter het gevolg zijn geweest van een lagere calorie-inname in het algemeen in plaats van specifiek van het sap, en gunstige veranderingen in de darmflora van mensen kunnen te wijten zijn aan de algehele toename van fruit en groenten in het dieet gedurende die drie dagen.  

Dus eigenlijk laat deze studie zien dat een sapvasten van deze samenstelling en het aantal calorieën gedurende maximaal drie dagen veilig is en enigszins heilzaam kan zijn. Maar die voordelen kunnen niet noodzakelijk volledig worden toegeschreven aan het sap zelf. 

Wat zijn de risico’s van sapvasten?

Er zijn nogal wat nadelen en bijwerkingen van het vasten en reinigen van sap, daarom raden veel gezondheidswerkers zoals diëtisten en artsen het niet aan, vooral niet als een reiniging bestaat uit sappen met alleen fruit.

  • Je kunt hoofdpijn en vermoeidheid ervaren: Sappen bevatten meer suiker en minder vezels dan hele voedingsmiddelen, wat leidt tot een grotere kans op pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Sommige mensen zeggen dat hoofdpijn door sapvasten te wijten is aan de gifstoffen die je lichaam verlaten, maar fluctuerende bloedsuikerspiegel, naast de lagere energie-inname door het gebrek aan eiwitten en vet in de sappen, zijn eigenlijk de hoofdoorzaken van hoofdpijn en vermoeidheid.

  • Je kunt zich sociaal geïsoleerd voelen: denk er eens over na; als je een langere sapkuur van ongeveer 10 dagen wilt doen, dan is dat 10 dagen waarop je gaat lunchen met collega’s en niet kunt eten. Dat kunnen meerdere diners zijn als je alleen aan water kunt nippen. 

  • Ze kunnen erg duur zijn: vasten op sap kan behoorlijk duur zijn, vooral als je een vooraf geformuleerde reiniging koopt. Een sapzuivering van drie dagen kost je vaak ergens tussen $ 99 en $ 195. Dat zou je waarschijnlijk twee weken aan boodschappen opleveren!

  • Ze kunnen moeilijk vol te houden zijn: al deze factoren maken sapvasten moeilijk vol te houden, zelfs voor slechts een dag. En voor sommige mensen kan sapvasten een soort beperkend eten aanmoedigen dat een ongezonde relatie met voedsel kan bevorderen. 

Wil je beginnen aan een detox kuur van Sapjes? Kijk dan op sap.je.  

https://sap.je/