I Web Plaza
Image default
Bedrijven

De derdengeldenrekening van een advocaat

Een derdengeldenrekening is een aparte rekening voor gelden die moeten worden beheerd. Dit geld is niet van jou, maar van derden. Jij hebt dit geld eigenlijk alleen maar tijdelijk onder je hoede. Je mag dit geld dus niet uitgeven of het geld tijdelijk voor iets anders gebruiken. Je hebt de normale derdengeldenrekening, maar ook de derdengeldenrekening van een advocaat. De derdengeldenrekening advocaat is weer net iets anders dan de normale derdengeldenrekening. Die van de advocaat is specifiek bedoeld voor geld uit een boedelscheiding waarvan nog niet is vastgesteld aan wie het geld toebehoort of het is geld uit een faillissement wanneer er nog geen faillissementsrekening aanwezig is. Over het algemeen zijn de twee net genoemde voorbeelden ook wel voorbeelden die veel voorkomen. De derdengeldenrekening advocaat is vaak iets wat advocaten vanzelfsprekend aanbieden als je cliënt bent.

 

Waarvoor

De derdengeldenrekening advocaat mag alleen gebruikt worden voor geldverkeer waarbij de advocaat direct is betrokken. Is de advocaat dus niet direct hierbij betrokken, dan mag deze rekening niet worden gebruikt. Denk voor een goed voorbeeld bijvoorbeeld aan de overdracht van een woning. De koper moet de koopprijs dan storten op de derdengeldrekening advocaat. Dit bedrag wordt dan in beheer gehouden door de koper. Als de overdracht van de woning succesvol heeft plaatsgevonden, houdt de advocaat het geld in beheer voor de verkoper. Het is voor de advocaat niet toegestaan om geld over te maken naar een bankrekening van iemand.

 

Stichting

Het is wettelijk verplicht dat advocaten een overeenkomst hebben met de stichting derdengelden. Het kan je eigen stichting zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn. Het kan ook een stichting zijn die werkt voor meerdere advocaten. De overeenkomst tussen advocaat en stichting moet wel voldoen aan het verplichte model. Dit model is ontworpen door de orde van advocaten.

https://bundelpay.nl/derdengeldenrekening-advocaat/