I Web Plaza
Image default
Auto's en Motoren

De BPM berekenen, zo ga je te werk!

We zullen niemand iets nieuws vertellen wanneer we zeggen dat er tal van verschillende kosten gepaard gaan met het kopen van een (nieuwe) auto. In eerste instantie is er natuurlijk de aankoopprijs van de auto. Dit gezegd hebbende zijn er ook nog tal van andere kosten waar je aandacht aan moet besteden. Denk wat dit betreft niet alleen aan de verzekering die je (verplicht) dient af te sluiten, maar wat bovendien ook nog te denken van de BPM? Alleen de BPM berekenen zorgt ervoor dat je echt over een volledig beeld beschikt van alle kosten die gepaard gaan met het in gebruik nemen van het nieuwe voertuig waar je eigenaar van wenst te worden. Wil je hier meer over ontdekken? Neem dan vooral nog even de rest van de informatie hieronder door. 

Wat is de BPM precies?

BPM is de belasting die je moet betalen wanneer je ervoor hebt gekozen om een nieuw voertuig te kopen. Het gaat hierbij in principe om eender welk gemotoriseerd voertuig waarmee je, je op de openbare weg gaat begeven. Indien het daarbij gaat om een personenauto zal je kunnen vaststellen dat de belasting wordt berekend aan de hand van de CO2-waarde waarover ze beschikt. Hoe slechter die waarde is, des te hoger de belastingen zullen komen te liggen die je verschuldigd bent. Dit is echter niet altijd het geval. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor het kopen van een camper? In dat geval is het zo dat de BPM zal worden berekend aan de hand van de netto-catalogusprijs. 

Waarom de BPM berekenen?

De BPM berekenen van het nieuwe voertuig waar je mee gaat rijden is altijd een aanrader. Het valt immers niet te onderschatten welke kosten er allemaal gepaard gaan met het kopen van een nieuwe auto. Het betreft hier dan ook niet alleen de aankoopprijs van het voertuig in kwestie, maar daarnaast zal je ook rekening willen houden met bijvoorbeeld de verzekering evenals met de BPM die je moet betalen. Kies je voor BPM berekenen? Dan zorg je ervoor dat je over een zeer compleet beeld beschikt van alle kosten waar je rekening mee moet houden voor wat jouw nieuwe auto betreft. Het uitvoeren van een dergelijke berekening hoeft overigens helemaal geen probleem te vormen. 

Hoe kan je de BPM berekenen?

Er bestaan in de praktijk verschillende mogelijkheden die je kan benutten voor wat je BPM berekenen betreft. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen twee verschillende opties, namelijk:

  1. Het is mogelijk om de berekening door een expert uit te laten voeren; 

  2. Je kan ervoor kiezen om de berekening zelf te doen middels een BPM calculator; 

Voor beide mogelijkheden geldt dat ze ervoor kunnen zorgen dat je eenvoudig kan achterhalen hoeveel BPM er precies dient te worden betaald. Let wel, eenmaal je de auto reeds hebt aangekocht spreekt het voor zich dat het uitvoeren van zo’n berekening niet zoveel zin meer heeft. Hou er tot slot zoals reeds aangehaald ook rekening mee dat zaken zoals bijvoorbeeld de accessoires de totale waarde van je voertuig kunnen beïnvloeden. Ook dit is belangrijk om rekening mee te houden. Als je hier meer over wilt weten moet je bij DAS Import zijn!