Loop jij al een tijdje met het idee om je huis te laten verbouwen? Dan zijn er een aantal zaken om serieus rekening mee te houden. Uiteraard is het van belang om te kijken welke verbouwingen je graag zou willen doen. Het is namelijk afhankelijk van het type verbouwing, om te kunnen bepalen of je dit met eigen financiële middelen kunt bekostigen of dat je genoodzaakt bent een financiering aan te vragen. Wat je keuze ook is, een verbouwing is en blijft een flinke ingreep. Om je een idee te geven welke mogelijkheden er allemaal zijn, hebben we de meest voor de hand liggende manieren voor het financieren van een verbouwing voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee dus!
Extra hypotheek afsluitenHet verbouwen van een huis wordt in de meeste gevallen gefinancierd door middel van een extra hypotheek. Je kunt je hypotheek verhogen voor verbouwing bij je huidige bank, waar ook de hypotheek voor je woning loopt, maar je kunt ook kiezen voor een andere bank. Wel is het van belang rekening te houden met het feit dat de rente bij je bank hoger kan uitvallen voor een tweede hypotheek. Wanneer je namelijk nu 40.000 euro overwaarde op je woning hebt, dan loopt de bank weinig tot geen risico dat het huis minder waard wordt, dan de hypotheek die er op rust. Sluit je een tweede hypotheek af, dan komt de totale som van de hypotheek natuurlijk dichterbij de daadwerkelijke waarde van de woning, waardoor de bank een hoger rentepercentage rekent om eventuele risico’s te kunnen dekken. Deze extra hypotheek wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Wil jij je bouwdepot berekenen? Raadpleeg dan je bank of kredietverstrekker.
Je eigen spaargeldVeel ouderen hebben geleerd dat ze eerst moeten sparen, voordat ze iets kunnen doen. Je kunt er daarom dus ook voor kiezen om de verbouwing aan je woning te bekostigen met je spaarcenten. Of dit verstandig is, dat bepaal je helemaal zelf. Wel is het goed te weten, dat wanneer de rentestanden relatief laag zijn, het vaak aan te raden is om geld te lenen. De kosten die je hier maandelijks voor betaald, zijn minimaal, waardoor je dus je spaargeld op de bank kunt laten staan en kunt behouden in geval van nood. Wel kun je er ervoor kiezen een deel van je spaargeld in te leggen, zodat je niet het volledig bedrag in een financieringsvorm hoeft op te nemen.
Kijk naar eventuele subsidiemogelijkhedenOmdat het steeds belangrijker wordt om woningen te verduurzamen, zijn er ook veel mogelijkheden om een deel van de renovaties te subsidiëren. Er zijn veel energiebesparende maatregelen die u kunt nemen bij het verbouwen van uw woning. Ontvang tot 30% subsidie voor isolatie van buitenmuren, vloeren, daken en ramen. Het is dus ook belangrijk om het juiste advies in te winnen en te kijken wat het beste werkt voor jouw situatie. Een paar aanpassingen kunnen u veel geld besparen. Dat betekent dat het als duurzamer wordt beschouwd voor woningen.
Neem een adviseurTegenwoordig kun je alles gemakkelijk zelf online vinden. Wij raden u echter sterk aan om bij een ingrijpende verbouwing of het afsluiten van een tweede hypotheek een financieel adviseur te raadplegen. Hij weet precies wat belangrijk is en kan je helpen de voor jou beste keuzes te maken. Financiële adviseurs handelen doorgaans onafhankelijk en hun doel is om u, de consument, te helpen. Wat je namelijk ziet, is dat er ontzettend veel regeltjes zijn, waar je als consument gebruik van kunt maken, maar je vaak zelf niet weet te vinden. Kies je voor een adviseur, dan hoef je hier geen zorgen over te maken en wordt alles voor je geregeld.
Leen niet meer dan nodigDe laatste tips welke we je kunnen en ook willen meegeven, is dat je niet meer moet lenen dan nodig is. Nu is dit met een bouwdepot ook een stuk lastiger, aangezien dit geld niet op je rekening wordt gestort. De bank reserveert dit bedrag en betaald vanuit dit potje de rekeningen die jij indient van bijvoorbeeld de aannemer. Op deze manier kun je het geld dus alleen uitgeven aan zaken die door de bank zijn goedgekeurd en kun je er dus geen nieuwe auto voor aanschaffen.
|