I Web Plaza
Image default
Business / Marketing and Advertising

Geschiedenis Gemeente

Over een paar maanden is het weer zo ver! De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. In 355 gemeenten mag er weer gestemd worden. Wie zal er toch dit jaar in de gemeenteraad komen? Maar waar komen toch de gemeente vandaan en wat is de geschiedenis van de Nederlandse Gemeente?

In de Republiek der Verenigde Nederlanden (1588 – 1795) kende men een soort van gemeente. Grote Nederlandse steden met stadsrechten hadden een lokaal bestuur met eigen belastingen en heffingen. Pas vanaf de Bataafse Republiek in ongeveer 1795 kwam een einde aan dit systeem en werd er een nieuw systeem ingevoerd: De gemeente.. In 1811 werd de gemeentewet vastgelegd en hierin stond dat een gemeente minimaal 500 inwoners moest hebben. Door de jaren heen werd dit veranderd naar 2000.

Pas in de 20e eeuw kwam er een herindeling van gemeentes. De Nederlandse overheid besloot kleinere gemeenten  samen te voegen met andere gemeentes. Hierdoor wed werken bij gemeente gemakkelijker. Het aantal gemeentes liep van 1121 naar 380 tot vandaag in 2020. Door het terugdringen van gemeenten zouden gemeentes sterker moeten zijn dan dat ze alleen aan de slag gaan. Daarnaast hebben gemeentes ook meer verantwoording  en worden kleine plaatsen of dorpen samen gevoegd zodat ze sterker zijn. Een probleem wat nu bij de gemeente speelt is een tekort aan personeel. Veel van het gemeente personeel is oud en gaat binnen en een aantal jaar met pensioen. Vacatures gemeenten worden niet vervuld en als dit zo door gaat heef het desastreuze gevolgen voor de gemeenten. Er moeten gauw gesolliciteerd worden op de vacatures die de gemeenten online zet en het liefst door jongeren die een goeie carrière willen maken. Ben jij net afgestuurd en lees jij deze blog? Dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar de carrière mogelijkheden! Een baan bij de gemeente is niet alleen voor jezelf maar ook voor de maatschappij.

https://professionalpartners.nl/