I Web Plaza
Image default
Business / Marketing and Advertising

Waarom vindt de mens roddelen zo leuk?

Het is overal om je heen en het is bijna niet te ontwijken. Of het nou op de televisie is, in magazines of zelfs op straat bij je twee buurvrouwen; roddels zijn er overal. Er zijn zelfs speciale bladen die bestaan om roddelnieuws te verspreiden over de nieuwste weetjes van bijvoorbeeld Ariana Grande of Billie Eillish. Deze bladen zouden het niet zo goed doen als mensen niet hielden van al dat celebrity nieuws. Mensen houden van drama en sensatie, en dat is waarom dit nieuws nog steeds razend populair is. Roddels gaan niet alleen maar over celebrities, maar ook over collega’s, vrienden en familie.

Maar waarom vinden mensen het zo leuk om te roddelen? Hier is onderzoek naar gedaan en daar kwam uit dat het een evolutionair begrip is. Mensen begonnen in groepen te leven en in een groep is het handig om over elkaars leven te weten, om zo de grootste overlevingskans te hebben. Zelfs dolfijnen roddelen, omdat dit dier ook in een groep leeft.

Het schijnt zelfs te zijn dat roddelen goed voor je is, met mate. Zo lucht het op en kom je niet in de knoop met jezelf door dingen achter te houden. Zie het als een soort therapie. In therapie wordt je ook aangemoedigd om zoveel mogelijk te praten, wat eigenlijk hetzelfde principe is als roddelen. Meestal als je een probleem hebt gaat het over iemand anders dan je zelf, en als je mentaal pijn hebt komt dit meestal ook door iemand anders.

Nu is de vraag waarom mensen houden van die roddelbladen. Het schijnt zo te zijn dat mensen de sensatie en drama opzoeken die ze in hun eigen leven missen. Door roddelbladen te lezen wordt deze behoefte vervuld en kunnen mensen rustig hun eigen leven drama vrij leven. Dramavrij is een groot woord, want de meeste mensen houden wel van een beetje pit.

 

 

https://www.showbizz24.be/